Η θεραπευτική μου προσέγγιση

Εργάζομαι ιδιωτικά στη Θεσσαλονίκη. Οι υπηρεσίες μου περιλαμβάνουν συνεδρίες ψυχοθεραπείας καθώς και συμβουλευτικής. Δουλεύω με έφηβους (άνω των 15) και ενήλικες, αλλά και ομαδικά – με ζεύγη και οικογένειες.

Κατάγομαι από την Θεσσαλονίκη και έχω ζήσει και σπουδάσει στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Είχα την τύχη να γνωρίσω και να μελετήσω αυτήν την επιστήμη-τέχνη κοντά σε σπουδαίους επιστήμονες και ανθρώπους στον χώρο της ψυχοθεραπείας. Μέσα από πολυάριθμες ώρες κλινικής εποπτείας καθώς και προσωπικής θεραπείας ανακάλυψα πως με διακατέχουν συγκεκριμένες αξίες, οι οποίες προβάλλονται στις παρακάτω σκέψεις μου για το έργο της ψυχοθεραπείας.

Η θεραπευτική συμμαχία που εδραιώνεται μεταξύ θεραπευτή και θεραπευόμενου πρέπει να διέπεται από γνήσιο ενδιαφέρον και θετική και με άνευ όρων εκτίμηση για να επωφεληθεί πραγματικά ο θεραπευόμενος. Λόγω του ότι ο θεραπευόμενος προσέρχεται στην θεραπεία με ψυχικό πόνο, ο θεραπευτής επικαλείται να επιτελέσει δύσκολο έργο, πρακτικά και ηθικά. Δεν είναι σημαντικό μόνο να είναι καλός επιστήμονας αλλά να διέπεται από σθένος και σταθερότητα στο χαρακτήρα του, και να διαχειρίζεται τη θέση του με ευλάβεια και σεβασμό. Επιπλέον ιδανικά χαρακτηριστικά του θεραπευτή αποτελούν η διαφάνεια και η υπομονή, καθώς και η περιέργεια, η συμπόνοια, και το χιούμορ.

Η θεραπευτική μου προσέγγιση δεν αποσκοπεί στην «στεγνή» μείωση συμπτωμάτων αλλά στο να καταφέρει ο θεραπευόμενος να αποκτήσει ή να επανακτήσει την «φωνή» του, να ανακαλύψει και να συνδεθεί με τα ευάλωτα του σημεία, και εντέλει να τα αποδεχτεί. Ως ψυχοθεραπεύτρια, προτιμώ να με σκέφτομαι ως μια καλοπροαίρετη συνοδοιπόρο στο ταξίδι του θεραπευόμενου για την απόκτηση θάρρους σε μια κουλτούρα φόβου, συμπόνοιας σε μία κουλτούρα κατηγοριών, και σχέσεων σε μια κουλτούρα αποσύνδεσης.